pondělí 22. května 2017

Život s chytrými hodinkami s Wear - má to cenu? (Android Wear 2.0)

Plním, co jsem slíbil, píšu recenzi na práci s hodinkami po aktualizaci systému Android Wear na druhou verzi. Plním, ale s rozporuplnými pocity. Na jedné straně je vše přístupnější, na druhé straně to má spoustu dětských nemocí, a hlavně změna filozofie Wear vás popravdě o leccos připraví.

Rekapitulace ke staré verzi

Ve svém článku Život s chytrými hodinkami s Wear - má to cenu? (Android Wear 1.5) jsem se poměrně rozepsal o hodinkách Huawei watch W1 se systémem Android Wear 1.5. I pro tento test hodinky zůstávají stejné. Stál jsem o porovnání staré a nové verze Wearu. U článku je i audiopodcast s ukázkou práce s hodinkami. Dočtete se v něm, že s přístupností je to tak napůl, starý Wear měl funkci Audio feedback, která syntetickým hlasem četla některé důležité informace, ale zdaleka ne všechny, hodinky byly velice úzce propojené s mobilem a fungovaly svižně, byť pro samostatnou práci to nebylo.

Nový Android Wear 2.0

Co se tedy obecně mění po aktualizaci na Android Wear 2.0? Pojďme si udělat takové malé srovnání:
  • Funkčnost a propojení s telefonem
    Android Wear 1.5: Hodinky jsou velice úzce propojené s telefonem. Třeba, pokud jste si nastavili časovač, budík, stopky, či režim nerušit, vše se synchronizuje s telefonem.
    Android Wear 2.0: Hodinky už fungují do značné míry samostatně, potřebují stále připojení k telefonu, ale mají zcela autonomní funkce a bohužel tyto mnohdy nejsou příliš synchronizované s telefonem.
  • Celkový pohled na systém
    Android Wear 1.5: Systém je koncipován spíše jako prodloužená ruka telefonu a přílišnou autonomií neoplývá. Je ale hezky zpracován, vše důležité je na první pohled v kontrastech a po systému se dá lehce pohybovat prstem.
    Android Wear 2.0: Systém je založen na Android Nougatu a je tedy zcela samostatným plnohodnotným systémem schopným samostatné práce jak systému, tak aplikací. Vizuálně připomíná novou generaci Nougatu, již na hlavní obrazovce jsou klíčové přepínače a systém je velice obsáhlý.
  • Přístupnost
    Android Wear 1.5: Systém poskytuje zjednodušený audio feedback, což je ve skutečnosti na systému nezávislé předčítání některých klíčových informací, ovšem ovládací prvky nemají žádnou dodatečnou přístupnost.
    Android Wear 2.0: V systému je skoro plnohodnotný Talkback, jak ho znáte, vše je tedy skoro přístupné - byť to má svoje takřka nesmyslné chyby (viz níže). Kromě toho má systém v sobě zvětšovač.
  • Stabilita
    Android Wear 1.5: Řešení je stabilní, systém funguje dobře, ani s audio feedbackem nejsou problémy.
    Android Wear 2.0: Občas velice nestabilní, zejména dost časté problémy s Google TTS, který se chová, jako by vyžadoval online službu, přestože Google tvrdí, že to tak není. Ale občas hodinky prostě vůbec nemluví.
  • Aplikace
    Android Wear 1.5: Aplikace pro hodinky jsou spíš nadstavbou aplikací v telefonu, samostatně moc nefungují, ale taková je filozofie.
    Android Wear 2.0: Plnohodnotný systém má plnohodnotné a samostatně fungující (pochopitelně, pokud je developer takto napíše) aplikace, samozřejmě se zachováním propojení do telefonu a zpět.
  • Baterie a výdrž
    Android Wear 1.5: Baterie vydrží 2 někdy i 3 dny, hodně žere displej.
    Android Wear 2.0: Na 3 dny rovnou zapomeňte, plnohodnotný systém si bere hodně energie, ale den se s tím vydržet i s Talkbackem dá, hodinky, respektive Wear, se pokouší o vlastní pseudo Doze funkce na šetření baterie, ale popravdě moc se mu to nedaří. Hodně si polepšíte vypnutím zbytečností.
Samozřejmě pro vidící uživatele se toho změnilo o hodně víc, ale já se přeci jen specializuji na to, co zajímá nás. No, hodnocení a závěrečný verdikt si nechám ale až na konec. Jak ale vidíte, obojí má své výhody a nevýhody.
Ale vezmeme-li to obecně, z hodinek se stává daleko více samostatné zařízení se spoustou autonomních funkcí a s lepší přístupností. Je to ale na úkor synchronizovaných funkcí, na které si uživatelé Androidu Wearu první generace už zvykli.
A jedná poznámka: Druhá generace systému počítá dokonce i s hodinkami, co mají v sobě SIM kartu, takže pak už prakticky mobil potřebovat nebudete vůbec. Do toho jsme se ale nepouštěli, pro nás to stále není dost dospělá platforma, abychom mohli svoje mobily zahodit.

Druhá generace Wear: Úplně jiný zážitek

Už jsem to naznačil, Android Wear 2.0 byl vytvářen s úplně odlišnou filozofií. Bere hodinky jako samostatné zařízení, ke kterému nepotřebujete de facto telefon. Má plnohodnotný systém s plnohodnotnými aplikacemi. Potřebuje sice připojení k internetu, které mu stále může hostitelský telefon poskytnout, ale umí fungovat samostatně i přes Wi-Fi, a dokonce se již vyrábějí hodinky se SIM kartou, takže na zápěstí nosíte opravdu mobil a komunikátor se vším všudy. Na to sice zatím nejsou připravené aplikace, ale to se s rozvojem platformy rychle změní.
Autonomie má svoje výhody i nevýhody. Na jedné straně máte samostatné hodinky a pro každou věc nemusíte mít nutně i mobil, na druhé straně ale s novým systémem přicházíte o synchronizaci funkcí. Já jsem si třeba zvykl na to, že pokud dám v hodinkách režim Nerušit, tak se mi automaticky nastaví i v telefonu. S novým Wear tahle chytrá synchronizace nesmyslně padá a vy, pokud tuhle konkrétní šikovnou funkci chcete, musíte se spoléhat na aplikace třetích stran. Zamrzí to i v případě budíku, stopek, odpočítávání, časovače, kdy ve staré verzi, pokud jste nastavili v hodinkách třeba časovač, tak se zároveň nastavil i v aplikaci pro telefon. Nebo naopak, pokud jste v hodinkách potvrdili konec budíku, zmlkl i mobil. To teď nemáte, a dokonce k tomu neexistuje zatím ani alternativa od jiných vývojářů. A to je obrovská škoda, navyklé propojení, které bylo tím pohodlným, proč si hodinky také pořídit, skončilo. Dost nesmyslně mimochodem, Google by u toho měl asi o dost víc přemýšlet.
  • Spousta aplikací v systému je schopna pracovat zcela samostatně, od hodinek se stopkami a budíkem, až třeba po Google Keep. Spousta aplikací ale setrvává v propojení telefonu s hodinkami. Takže třeba u aplikace Water drink reminder se rovnou nainstaluje i hodinková verze a vy si tak vypité nápoje můžete zapisovat jak v telefonu, tak v hodinkách. Zajímavý je třeba ovladač prezentace ve Slides, kdy na hodinkách můžete jednoduše a efektně ovládat třeba posun snímků v prezentaci promítané z aplikace v mobilu, zobrazují se vám tam poznámky řečníka apod. Šikovné využití hodinek, obzvláště s gesty rukou, kdy opravdu jen stačí máchnout správně rukou a pustí se další snímek prezentace, je to takový handsfree prezentér.
  • Systém je založen na Android 7, takže přebírá do značné míry jeho prostředí, ovládání, architekturu i návyky. To upřímně ale trochu nekoresponduje s malými a často kulatými displeji, plnohodnotný systém s jeho rozhraním na kulatý systém prostě bez ztráty květinky nedostanete, a tak se i zde v ovládání a rozhraní musely dělat kompromisy. Hodně to pocítí i vidící uživatelé, protože sem tam se třeba po přejetím prstem zezdola nahoru nestane to, co byste čekali, tedy ne tak, jak byste čekali. Notifikace se nevysune celá, nebo naopak horní polovina zmizí z obrazovky apod. Ovládání seznamů (třeba jako seznam aplikací) už je lepší, tady zdá se konečně někdo přemýšlel, a tak je k dispozici třeba funkce (mimochodem funguje i s Talkbackem), kdy dlouhým stiskem aplikace ji přesunete do horní části nad ostatní, takhle si můžete seřadit svoje oblíbené aplikace a mít je tak stále k dispozici.
  • Samostatný asistent je jen v angličtině
Velkým problémem pro české uživatele je fakt, že hlasový asistent Google je již samostatně v hodinkách a teď je pouze v angličtině. U starší verze se pouze přes hodinky zavolal asistent v telefonu, takže bez problémů vykonával i české příkazy, dokonce i pár těch slovenských. S tím je konec, a tak už musíte umět anglické příkazy, ale třeba i s čísly. Takže nestačí říct “Start countdown dvacet minut” jako je tomu třeba u Google home, ale striktně musíte říct “Start kauntdaun tventy minits”. Pokud umíte anglicky, hodně si užijete, protože anglické verze příkazů vždy fungovaly lépe než ty české, a tak pro vás - pokud budou hodinky na internetu - bude radost něco řešit. Tedy až na kontakty. Kontakt “Řehoř Čížek” si prostě z hodinek v angličtině nezavoláte.
Shrnuto, pokud mluvíte podporovaným jazykem, což nemusí být jen angličtina, bude pro vás práce s asistentem radostí. Pokud ne, no tak se ho prostě budete muset naučit. A mimochodem, kombinace fungujících příkazů asistenta s přístupnými aplikacemi by byla skvělá, kdyby… Ale o tom dále.

Přístupnost: Dobrá, když se tomu chce

Co vás asi bude zajímat nejvíc, je přístupnost. Jak už asi víte, Google se pokusil naportovat Talkback do hodinkového Androidu, Talkback je založen na aktuálním TB ve verzi 5.2 a snaží se. Snaží, snaží, ale občas to prostě nezvládá. Chybou je samotný koncept rozhraní systému, nikoliv odečítač jako takový. Představte si 1,5 palcový a k tomu kulatý displej, na kterém běží plnohodnotný Android a Talkback. Ano, přesně tohle dostanete. Takže občas se vinou různého scrollování a posouvání nebudete schopni zorientovat a dostat se tam, kam chcete.
Ovládání hodinek s Talkbackem jde, ale se dvěma obrovskými ALE, přičemž kdyby tomu Google věnoval víc času, ani jedno z nich by nás trápit nemuselo. Jedno ALE je o tom, že TTS hlas má odezvu, jen pokud máte k dispozici internet. Je to zvláštní a naprosto neomluvitelné, ale je to tak. Pokud nemáte internet, máte na zápěstí hezké ale zbytečné těžítko, slyšíte jen zvuky Talkbacku. Druhé velké ALE je koncepce systému, kdy systém třeba u notifikací prostě zkouší přenášet obsah na kulatý a malý displej. Většinou se to povede, ale občas pro samotné scrollování moc netušíte, kde jste a co tam děláte. Výhodou jsou naopak plně přístupné prvky, i když i tady se setkáte s klasickým problémem nepopsaných prvků, takže “unlabelled button” sem tam taky uslyšíte. Paradoxně ale ne zase tak často, protože vývojáři tady víc přemýšlejí o ovládacích prvcích a jejich vzhledu, a to dává dobrou šanci, že je alespoň popíšou. To se hodí. Samotná gesta Talkbacku jsou stejná jako na klasickém Androidu, jsou zde však výjimky, jako třeba pohyb prstem nahoru a dolů scrolluje místo přepínání úrovně čtení. To se hodí, protože scrollovat nahoru a dolů musíte doslova pořád.

Stále dětské problémy

Celé řešení je sice docela funkční, ale mnohdy naprosto nesmyslně nefunguje něco, co by mělo být součástí samotného systému a co by problémy dělat nemělo. Klasickým příkladem je nefunkční hlasová syntéza od Google, pokud nejste na internetu. Pokud vaše hodinky nemají připojení k internetu přes mobil či Wi-Fi, prostě mluvit nebudou. A to i přes to, že Google deklaruje, že angličtina je plně podporovaná i v offline režimu. No jistě, k čemu by vám proboha byla syntéza v hodinkách vyžadující online službu. Navíc bohužel, přestože Google TTS je v několika desítkách jazyků včetně češtiny a slovenštiny, tu do hodinek prostě nedostanete a stále je vše English - tedy, pokud se to vůbec obtěžuje mluvit. Tohle není chyba, ale naprostý průšvih, který jen ukazuje na to, že i Android Wear 2.0 Google vypustil nedodělaný, neodladěný, neotestovaný a celkově spíš rozpracovaný než hotový. Ukazuje se to i v dalších problematických situacích, protože občas prostě nepochopitelně ztratíte konektivitu mezi hodinkami a telefonem, přitom obě zařízení se tváří, jakože je vše v pohodě - no není. A vy nemáte moc šanci tento problém napravit. Řešením je reset hodinek a mobilu, či alespoň reset bluetooth v obojím. Na jedné straně tak uživatel dostává potenciálně samostatné zařízení, na druhé straně ale moc samostatně v režimu synchronizace věcí s telefonem nemusí fungovat. Mělo by u Google patřit ke slušnosti, aby, když už Google integroval Talkback, se obtěžoval - což by bylo jistě dobré i pro vidící - integrovat i offline TTS hlasy alespoň pro podporované jazyky. Inu, zase polovičaté a vesměs prasácké řešení.

Takže, jít do hodinek?

Bohužel na tuhle otázku musím stále i s novým systémem odpovědět NE. Problém je především v tom, že celé prostředí je striktně v angličtině. A také v tom, že jediný TTS syntetizér je ten od Google, a přestože má fungovat i offline, nefunguje. Takže hodinky bez internetu jsou naprosto k ničemu. Samotný Talkback je neodladěný a někdy se prostě ztrácíte. Vzít systém Android a prostě ho "narvat do hodinek" se nejeví jako dobré řešení. Uvidíme, jak poroste les podporovaných aplikací a kdy bude k dispozici nějaký český TTS hlas, číst anglický text českým hlasem je nesrozumitelné, obzvlášť když váš obsah je stále v češtině.

2 komentáře:

  1. Už by měla být k dispozici aspoň částečná lokalizace do češtiny: https://mobilenet.cz/clanky/android-wear-20-se-naucil-cesky-konecne-33535

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No spíš ne, teď je to ještě větší czechglish paskvil než před tím. Něco umí česky ale je to trochu ve styl Wake me on sedm ráno. Navć dokud nebudou TTS hlasy, je to stále naprosto nepoužitelné.

      Vymazat