středa 10. května 2017

Život s chytrými hodinkami s Wear - má to cenu? (Android Wear 1.5)

Chytrých hodinek je na trhu spousta. Odmyslíme-li si proprietární a nepřístupná řešení typu Pebbles, nebo uzavřený pološílený systém Tizen, zbývají dvě platformy, které můžeme brát vážně. Jsou to Apple watch s jejich iOS watch, a pak hodinky založené na Android wear. Podívejme se na to, jestli taková věc má na zápěstí i nevidomého člověka vůbec smysl a co může přinést a na co naopak zapomenout? A vezmeme si ten nositelný Android.
Už pár dnů mám chytré hodinky Huawei watch W1 s Android wear. V rámci šílenství kolem nové verze tohoto operačního systému jsem se rozhodl k jistému experimentu. V dnešním článku vám popíšu, jak fungují hodinky s Android wear ve verzi 1.5. Pak provedu aktualizaci a bude následovat článek s novou dvojkovou verzí a zhodnocení, zda došlo k posunu. Hned na začátek ale musím říci, že hodinky pomáhají i se starším Wearem.

Proč zrovna Huawei watch první generace?

Asi to první co vás napadne je, proč zrovna Huawei watch, když je několik měsíců před vypuštěním jejich druhé verze. To má víc důvodů. Začnu tím malicherným, ale také podstatným. První generace “woček od Huawei” je hezčí než ta chystaná druhá. Hodinky jsou menší a vypadají elegantněji. Druhá generace navíc přináší slot na SIM kartu, což by se na první pohled mohlo zdát jako výhoda, ale je třeba si položit otázku, co to udělá s tloušťkou, systémem, nároky a hlavně baterkou. No a upřímně, právě my nevidomí asi hodinkami volat a psát dokumenty stejně nebudeme, že? První generace Huawei vyšla ze všech testů a našich poznatků jako nejlepší kompromis mezi výbavou, výdrží, provedením a cenou. Hodinky se teď (květen) dají sehnat od sedmi tisíc na českém trhu, a to už je cena, která nepřivodí infarkt. De facto tedy nemá cenu na nic čekat, obzvlášť když i první generace má výkonu na rozdávání a dostala aktualizaci na Android wear 2.0.
Hodinky od Huawei jsou mimochodem vybaveny reproduktorem, což není tak obvyklé, jak byste si mohli myslet. Přitom zejména pro nás je to naprostá nutnost, takže pokud uvažujete o koupi hodinek a nechcete přímo W1, rozhodně si pečlivě ověřte, že hodinky, co si koupíte, mají reproduktor. Jinak vám budou naprosto k ničemu.
Ale abychom si to připomněli, tenhle článek bude o verzi hodinek s Android wear 1.5, což je poslední release před velkou dvojkou. Jsem sám zvědav na srovnání, protože zápletku prozradím hned teď - i z téhle verze systému a hodinek celkově jsem nadšen.

No, k čemu vlastně chytré hodinky?

Než se do toho pustíme, je vhodné si zodpovědět základní otázku. PROČ? Co vlastně chytré hodinky jsou a co nejsou? Tak především je to prodloužená ruka (vlastně zápěstí) vašeho telefonu s Androidem. Neříkám, že bez telefonu jsou naprosto k ničemu, ale jejich funkčnost pochopitelně rapidně klesá. Tedy pouze spojení telefonu a hodinek dává to správné. Rovnou zapomeňte na zcela plnohodnotnou práci. Hodinky jsou prostě hodinky, 4K video si na nich nepustíte (a pokud pustíte, tak bude hnusné) a místo mobilu prostě stačit nebudou. Ale hodně vám zpříjemní život a usnadní některé věci.
K čemu se tedy obecně hodinky a mobil na Androidu dají použít?
1. Kvůli každé volovině nemusíte vyndavat mobil. Hodinky vám zobrazí (a i řeknou) notifikace a u dost z nich máte zároveň k dispozici i akce s nimi spojené.
2. Hodinky umožňují pohodlně, a hlavně funkčně, používat funkce asistenta Google. Řada lidí si stěžuje, že zejména s Talkbackem jim telefon na obligátní “OK Google” nereaguje. No a tohle funguje dobře.
3. Přijímání a odmítání hovorů i samotné volání pomocí hlasového volání kontaktů je velice pohodlné. Samozřejmě pak jde zvuk především z telefonu, ale třeba v kombinaci s handsfree je to skvělé a rychlé a funguje to.
4. Ovládání mediálních aplikací. Přímo hodinkami můžete ovládat prakticky jakoukoliv mediální aplikaci, která podporuje Mediacontrol, a to aniž byste museli sahat po každé po svém telefonu.
5. Různé akce různých aplikací jsou také pohodlným způsobem, jak je ovládat.
6. No a nemůžu si odpustit, je to prostě cool.
7. A málem bych zapomněl, samozřejmě budete vědět, kolik je hodin, co je za den a co máte kdy dělat.
No samozřejmě v nové verzi Android wear toho bude daleko více, ale o tom v příštím článku.
Takže, teď konečně trochu osobní zkušenost. K čemu hodinky používám já?
• Při čtení audioknih či poslechu zvukových filmů nemusím pokaždé ovládat vše na telefonu. Ten mám na nočním stolku a jen přímo v leže v posteli vše ovládám prostřednictvím hodinek.
• To samé platí i při čtení dokumentů, ať už v elektronické čtečce s TTS výstupem, nebo v aplikaci pro čtení pracovních dokumentů. Vše je jednoduché a funkční a snadno ovladatelné, aniž bych se musel namáhat.
• Ovládání režimů vyzvánění a vibrací a nerušit rovnou z hodinek. Taky neuvěřitelně navykové.
• Používání hlasového asistenta. Tedy já to používal už dříve na telefonu, pro schůzky, připomenutí, poznámky, hledání, spouštění aplikací, volání zprávy apod. Ale s hodinkami je to prostě desetkrát pohodlnější.
• Nemusím hledat telefon pro přijetí či odmítnutí hovoru. V kombinaci s mým dobrým mikrofonem na Blackberry Priv, které mám vždy u sebe na stole, pro volání nemusí brát zařízení vůbec do ruky.
• Jednoduchá komunikace od SMS, přes komunikátory typu Messengera, Hangouts, až k Viberu. Pro komunikaci vlastně nemusím vyndavat telefon. Zprávy jsou mi čteny a já na ně mohu rovnou odpovídat.
• Budíky, alarmy, odpočty. Neuvěřitelně jednoduché - třeba jen “odpočítej 20 minut” nebo “vzbuď mě v šest ráno” a hotovo. Nic neřeším. Dokonce i budík a alarm reprezentovaný hodinkami je funkční a snadno se vypíná.
• Různé notifikace, upozornění a stavy aplikací. Hodně používám i související akce.
• Ovládání hudby a volby oblíbenosti.

Aby toho nadšení nebylo tolik

No a abych byl stoprocentně objektivní, musím se ale zmínit i o dvou věcech, které mohou většinu z nás od používání chytrých hodinek odradit. Já osobně jsem tak trochu maniak, ale chápu, že tohle prostě není pro každého. Tak jdeme do kyselého robota kousnout:
1. Celý systém je v angličtině. A bohužel i hlasová syntéza je v angličtině. To znamená, že vám bude anglický hlas dost často číst české texty. Někdy to jde jako třeba “Houtovou”, nebo “key ou em jů”, ale někdy je to fakt na pěst a prostě nerozumíte a nerozumíte, a hotovo.
2. Přístup Google k přístupnosti Android wear v první verzi je takový polovičatý. Ano s funkcí Audio feedback (viz níže) vše jakžtakž jde, tedy pokud se naučíte ovládání a nebudete se spoléhat na to, že víte, co děláte, ale pro každého to prostě není.
I tyhle obě věci by se měly ve dvojkovém Android wear zlepšit, o tom na konci článku.
Takže resumé: Mluvit a žít v zemi s angličtinou, němčinou, francouzštinou, polštinou, je to už teď naprosto skvěle použitelné. Pro Čechy je to tak napůl, rozhodnutí je na vás.

A teď konečně do toho. Nejdřív to rozchodit

No a jdeme konečně k hodinkám. Když nám dorazily a já otevřel krabičku, čekaly na mě elegantní a relativně malé hodinky s kulatým designem a hlavně s koženým řemínkem, na čemž jsem já i Dášenka trvali. Hodinky jsem si zamiloval na první dotek, elegantní nízký a tenký lem kolem kulatého displeje, perfektně hmatné ovládací tlačítko a skvěle seděly na ruce díky aktivnímu pogumovanému okraji spodní strany, který se dostatečně a zároveň nenuceně zachytí na kůži, takže hodinky necestují celou rukou. Mimochodem v balení byla i nabíjecí stanice, což je USB kabel zakončený takovou plackou, na kterou magneticky hodinky přicvaknete a ono se to nabíjí. Mimochodem je nutno to tam dát přesně, kontakty jsou docela citlivé. Naštěstí, pokud se vše zadaří, hodinky kraťoučce zavibrují. K nabíjení ještě podstatná informace, normálním vidícím lidem vydrží dva dny, nám tak den. Ale fungovat se s tím dá.
No a hurá s hodinkami na ruku a poprvé je spustit. A pak hurá zase z ruky a podat je Dášence, protože Android wear 1.5 si sami prostě nerozchodíte. Nebudu se tady rozepisovat o martyriu na téma rozchození, nastavení a fungování hodinek. Ale nakonec máte ve svém telefonu aplikaci Android wear a v ní spárované a nastavené hodinky.
Hodinky samotné se nosí opravdu dobře a pracuje se s nimi pohodlně. Jen mimochodem, doporučuji si povypínat zbytečnosti typu “display always on” či “wrist gestures” a “tilt for activate display”, jinak se vám budou hodinky neustále probouzet a rušit vás.
Co vás asi zajímá nejvíc, je funkce “Audio feedback”, kterou najdete v “Settings” a “Accessibility”.Tuto funkci, jako celé nastavování potřebuje ovládat někdo vidící. Funkce nabízí čtení hlasem těch nejdůležitějších informací. Pokud je v dané aplikaci či při notifikaci nějaká akce, tak čte i tuto akci.
Funguje to třeba při přehrávání hudby, kdy takovou typickou akcí je označení “Líbí se mi” či “Nelíbí se mi”, nebo při komunikaci přes SMS, Hangouts, Messenger, Viber apod., kdy takovou akcí může být rovnou odpověď na zprávu či konverzaci.
Ovládání je docela jednoduché a jeho základní rysy jsou:
• Po zapnutí hodinek tahem zespoda otevíráte jednotlivé notifikace, karty a aplikace, které jsou zrovna aktivní.
• V otevřeném hlášení tahem doprava jej zavřete a označíte za hotové, tím se smaže i notifikace v mobilu.
• Tahem doleva posouváte jednotlivé akce.
• Většinou je na obrazovce jen jediný prvek, který se aktivuje kliknutím uprostřed obrazovky.
• Existují specifické funkce vyžadující diktování hlasem (třeba odpověď na SMS či zprávu), to vám indikuje známý zvuk hlasového diktování Google.
• Na hlavní obrazovce se tahem dolů otevřou takzvané “Quick settings”.
• A tahem doleva či doprava se otevírají obrazovky s instalovanými aplikacemi.
Hlavním kamenem úrazu je to, jak jsem již říkal o pár odstavců výš, že ne vše je ozvučené, a tak budete sami moci ovládat jen to, co má opravdu aktivní a čtený obsah. Příklad: Spustíte-li v telefonu přehrávač hudby, otevře se zároveň v hodinkách i příslušná aplikace na ovládání médií. Tu aktivujete z hlavní obrazovky vytažením zdola. Pak posunem jednotlivými akcemi ovládáte to, co potřebujete.
Takže pokud vám třeba přijde zpráva, je vám přečtena i s odesílatelem a obsahem a vy tahem doleva najdete akci Odpověďet, kliknete doprostřed obrazovky a spustí se hlasové diktování odpovědi. Tu nadiktujete a ona se odešle, nikde nic dál nepotvrzujete a neřešíte.

Nejlepší bude praktická ukázka

Jak tak píšu tenhle článek, zjišťuji, že slovy se to popisuje dost kostrbatě. A protože praktické ukázky jsou vždy nejlepší, nahrál jsem krátký zvukový podcast s ukázkou několika základních operací a funkcí, které jsou již teď přístupné a které mohu sám bez pomoci ovládat (pokud se to naučím a budu si trochu věřit):
Přístup k pořadu Ukázka funkcí a práce nevidomých s chytrými hodinkami s Android Wear 1.5
Jak slyšíte, hodinky sice mluví anglicky, ale dá se s nimi dělat spousta věcí. Sám hodně používám funkce hlasového asistenta, zápis do kalendáře, do úkolů, do poznámek a další, ty jsem nepředváděl, protože jsou takřka identické s klasickým používáním OK Google v telefonu, což většina z vás zná. Hodinky slouží také pro navigaci a oznamování dalších věcí, to jsem také nepředváděl, ale vy si to jistě už dokážete sami domyslet.

Shrnutí? Není to pro každého, chce to odvahu a fantazii

No a jsme v závěru. Asi vás překvapím závěrem, bude možná pro většinu z vás drsný, ale pravdivý. Koupi chytrých hodinek s Android wear 1.5 bych doporučil jen málokomu. Pokud byste žili a mluvili anglicky či německy, nebo jinou podporovanou řečí, pak to pro vás už teď dává smysl. Ale i tak, chce to velkou odvahu, musíte se naučit spoustu postupů a mnohdy prostě hlasem nic čteno není, takže si musíte věřit, že děláte to, co opravdu chcete a že to i poslepu děláte dobře. Vím o dvou či třech nadšencích, kterým by hodinky už dnes poskytly spoustu zábavy a ulehčení života, ale běžnému nevidomému je rozhodně doporučit nemůžu.
Mně ale vyhovují a po té, co jsem se s pomocí vidících lidí naučil, jak se co přesně dělá, jsou pro mne hodinky už po pár dnech neocenitelným pomocníkem v každodenním životě.

Bude nová verze Wear s Talkbackem

Už jsem se o tom ve článku zmiňoval. Již je k dispozici aktualizace na Android wear 2.0, což je zcela přepracovaný systém založený na jen lehce ořezaném Androidu Nougat. Takže vše bude svižnější, a hlavně více podobné Androidu v telefonu. No ale především, v nové verzi Wear je plnohodnotný Talkback se vším všudy. Tedy i přístupnost vzroste neuvěřitelně. Vše, co teď pro mne nebylo ovladatelné, budu moci nastavovat a ovládat zcela sám. Docela se těším na plnohodnotnou práci s aplikacemi rovnou v hodinkách.
Takže, moje závěrečné nedoporučení berte jen a právě pro tuto verzi systému. Po instalaci aktualizace a pár dnech praxe napíšu vše znovu a podrobněji s novou verzí systému Android Wear. Bude to tak zajímavé srovnání praktické použitelnosti chytrých hodinek se starým a novým systémem.

Žádné komentáře:

Okomentovat