čtvrtek 18. května 2017

Android O - spíš evoluce než revoluce

Máme tady první preview nejnovější již osmé verze operačního systému Android, zatím jen s písmenem O. Jedná se spíš o evoluci a vylepšování a spoustu změn pod kapotou. Co se týče přístupnosti, velké změny nečekejte.
Již pár týdnů mohou uživatelé telefonů Pixel a nejnovějších Nexusů zapojeni do Beta programu testovat, zatím jen anglickou verzi nejnovějšího operačního systému Android. Osmá verze nepřináší moc velké změny, spíš se více využívají funkce systému a staví se na nich nové funkce.

Co je nového?

Systém není zcela nový, jak tomu bylo třeba mezi verzemi 4.4 až 5, nebo dost podobně i u posledního Nougatu. Android O (zatím název nemá) je spíš evolucí Nugátu a staví na jeho jádru. Všichni víme, že vydání Nugátu bylo trochu uspěchané, navíc ty hlavní funkce vlastně byly skrytě obsaženy už v šesté verzi Marshmallow, jako třeba rozdělení obrazovky pro dvě aplikace. Jádro Nugátu má velký potenciál, nová verze Androidu ho využívá víc a přidává některé nové funkce, jako je obraz v obraze, což je de facto jen jiná forma split screenu.

Co tedy prakticky óčko přináší?

Systém je ve stádiu vývoje, ale jeho hlavní obrysy jsou už jasné. A mezi nejdůležitější novinky patří třeba:
  • Notifikace v kanálech: Notifikace budete moci nyní sdružovat do takzvaných kanálů a pracovat tak s notifikacemi více aplikací jako s jednou. Pohodlné tak bude zejména jejich zavírání.
  • Odložení notifikací a jejich připomínání: Budete si moci nastavit odložené a opakované připomenutí notifikací, takže byste je neměli zmeškat. 
  • Více zvukových kanálů: Konečně se Google odhodla opravit jednu ze svých velkých chyb v Androidu a tak každá aplikace jež to bude podporovat dostane vlastní mediální zvukový kanál.
  • Větší výdrž na baterie: Funkce Doze dostane větší možnosti, a tak bude systém moci rozhodnout o tom, které aplikace a v jakém režimu na pozadí poběží, což by mělo prý výrazně prodloužit baterii.
  • Podpora password manažerů: V systému bude nově podpora předvyplňování hesel z aplikací, jež budou označeny jako password manažery.
  •  Zástupci na zamykací obrazovce: V nové verzi si na zamykací obrazovku budete moci přidat další zástupce na oblíbené aplikace.
  •  Aplikace bez odemčení: Bude možno označit aplikace, u kterých nebudete muset odemykat telefon, jako je tomu třeba při navigaci v Mapách apod.
  • Větší podpora klávesnice a klávesových zkratek napříč systémem.
  • Obraz v obraze: Funkce Split screen a Multiwindow budou rozšířeny a vy si tak budete moci v oknech spouštět jakékoliv podporované aplikace.
  • Schopnost sdílet jednodušeji Wi-Fi se zařízeními propojenými s vaším účtem bez nutnosti zapínání tetheringu.
Kromě toho dojde k redesignu systému. a to zejména novým o trochu čitelnějším a výraznějším fontem a barevnějšími a poutavějšími ikonami v prostředí.

A co přístupnost?

Vzhledem k tomu, že se nejspíš jedná o poslední Android, tak velké změny nečekejme. S příchodem zcela nové platformy s pracovním názvem Fuchsia se dočkáme kompletního přepracování, ale i v óčku by se vše mělo zrychlit a zefektivnit. Samozřejmě ale záleží spíš na odečítači Talkback, jehož nová verze se s novým systémem také chystá.
Jedno z velkých vylepšení je takzvaný multichannel, tedy samostatné kanály zvuku pro různé aplikace. Pokud samostatný kanál bude mít třeba odečítač či navigační aplikace, vyřeší to spoustu nepříjemností třeba s hlasitostí zvuku, či se ztlumováním.
Už teď je ale jasné, že na své si přijdou i slabozrací, do Androidu by se měla více integrovat zvětšovací funkce ovladatelná systémovými gesty.

Kdy a kde to bude?

Oficiální představení óčka se odehraje na letošní I/O konferenci, první přístroje se značkou Pixel by měly finální verzi dostat na podzim a o Vánocích se dočkáme prvních krabiček s novým systémem od výroby. Takový je zatím plán.
Google slibuje i častější inkrementální aktualizace a slibuje i větší povinnosti výrobcům, co se týče povinnosti aktualizovat systém, což je jistě také potěšující.

2 komentáře:

  1. Právě jsem do svého Nexu 5x nainstaloval druhou developer preview Androidu O a mohu potvrdit, že ta už víceméně česky je. Občas sice narazíte na nějaký nelokalizovaný úsek textu, ale jinak to už celkem jde.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, druhý preview již je česky. Sice se zdá, že nejde obnovovat aplikace ze stejného zařízení před updatem, ale to je hold beta.

    OdpovědětVymazat